http://www.ministrando.org/sitemap.xml.gz

Zwarte spelers in Europees voetbal

De halve finale en de finale van de Wereldkampioenschappen Voetbal worden een Europees onderonsje. Afrikaanse, Aziatische, Noord- en Zuid-Amerikaanse teams zijn al eerder uitgeschakeld. Het succes van de Europese elftallen is mede te danken aan voetballers met Afrikaanse roots, zowel van Noord-Afrika als van zwart Afrika.

Dit resultaat lijkt een sterk argument te zijn tegen mijn politieke opvatting dat immigranten moeten terugkeren naar de landen van herkomst. Op die manier kunnen zij namelijk hun verantwoordelijkheid opnemen om deze landen op te bouwen. Een massale terugkeer zou echter een grote aderlating betekenen voor Europa, niet alleen op voetbalgebied, maar ook op andere maatschappelijke terreinen.

De bijdrage van immigranten, van de eerste tot de volgende generaties, aan de Europese samenleving valt niet te ontkennen. Ondanks alle negatieve geluiden die we vaak horen over met name Noord-Afrikaanse immigranten, bijvoorbeeld over hun aandeel in de criminaliteit of over hun afhankelijkheid van uitkeringen, is de balans voornamelijk positief. Onze economie leunt sterk op hun bijdrage en ook op cultureel gebied zijn er veel mooie voorbeelden te geven.

Niettemin is er ook een sterk argument voor mijn politieke visie. Indien er een massale terugkeer zou zijn, dan zouden de landen in het Midden-Oosten en in zwart Afrika ook tot bloei kunnen komen. Die terugkeer is zelfs een noodzakelijke voorwaarde. Als dit lukt zou in de toekomst een Afrikaans land het wereldkampioenschap winnen. Meer reden om trots te zijn, dan als teamlid van een Europees elftal.


literatuur (klik oo afbeelding):

991516037116248


Meer over mijn politieke visie:   © Juliaan Van Acker 2019