De Limburger 5 december 2011

 Ruim tweederde van Van Acker-jongeren betert leven 

DONDERBERG Jongerenproject hoogleraar ligt op schema 

door onze verslaggever

ROERMOND - Het project van de Belgische emeritus hoogleraar Juliaan van Acker, waarbij criminele jongeren in de wijk Donderberg worden aangepakt, begint zijn vruchten af te werpen. Elf van de vijftien jongeren die in behandeling zijn hebben sinds de start van het project geen delicten meer gepleegd. Ook hebben ze geen overlast voor de buurt meer veroorzaakt.

Twee begeleidingstrajecten staan op non-actief omdat de hulpverleners tot op heden nog geen (vrijwillige) toegang krijgen tot het gezin. Op dit moment wordt er gekeken naar de mogelijkheden om de jongere te kunnen behandelen. Bij de methode die Van Acker toepast wordt ook het gezin van een overlastgevende jongere onder de loep genomen.

De gemeente Roermond betaalt 750.000 euro voor het project dat tot en met 2013 duurt. Het is de bedoeling dat criminele jongeren uit de wijk Donderberg, die behoren tot de harde kern van onruststokers, zich normaal gaan gedragen. In totaal bestaat deze kern ongeveer uit 90 jongeren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het team van de emeritus hoogleraar buiten hemzelf uit vier hulpverleners bestond. Een heeft echter vanwege persoonlijke redenen tussentijds ontslag genomen. Daardoor zijn er slechts drie hulpverleners samen met Van Acker in de wijk Donderberg actief. Ondanks dat het team uit minder mensen bestaat loopt het project nog op schema.

De gemeente en Van Acker wilden verder geen toelichting geven op het project