https://www.ministrando.org/sitemap.xml.gz

HELP, WORDT MIJN ZOON EEN CRIMINEEL?

Als de politie aan de deur komt omdat hun zoon is aangehouden, schrikken ouders zich dood. Hun zoon is betrapt op een winkeldiefstal, hij heeft zich schuldig gemaakt aan vandalisme of hij was betrokken bij een bloedige vechtpartij in het uitgaansleven. Hoe moet het nu verder? Wat zullen de buren hiervan zeggen? Onze zoon heeft slechte vrienden die hem op het criminele pad houden.

Welk advies kan ik hier geven aan de ouders? Vooraleer ik raad kan geven, moeten er een paar dingen duidelijk worden. Bij jongeren die een misdrijf hebben gepleegd kan er namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen jongeren voor wie de prognose ongunstig is en jongeren bij wie het vrijwel zeker op korte termijn vanzelf zal overgaan. Bij deze laatste groep kan ingrijpen door de instanties en hulpverleners averechts werken.

Voor welke jongens is de prognose ongunstig? Als jouw zoon al van kleins af erg moeilijk van gedrag was, als hij op school al een paar keer is geschorst geweest, als hij slechte schoolresultaten behaalt, als hij al eerder in aanraking is geweest met de politie, ’s avonds te laat thuiskomt en optrekt met slechte vrienden, dan is gespecialiseerde hulpverlening noodzakelijk (let wel: als al die problemen tegelijkertijd voorkomen en de gedragsproblemen langer dan zes maanden duren). In dit geval kan je als ouder het best meewerken met jeugdzorg of zelf een goede therapeut zoeken. Je kan bij mij terecht voor een second opinion of als de hulpverlener te weinig aandacht heeft voor jullie als ouders, kan ik adviezen geven over hoe jullie zoon het best aan te pakken.

Voor wie is de prognose gunstig? Is het echter de eerste keer dat jullie zoon een misdrijf heeft gepleegd of bleef het tot nog toe beperkt tot wat kattenkwaad, dan moet je de zaken niet gaan dramatiseren. Er werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan met anonieme vragenlijsten en daaruit bleek dat meer dan zestig procent van de jongeren toegeeft wel eens een winkeldiefstal, een daad van vandalisme of van agressie te hebben gepleegd. Als de opvoeding tot nog toe goed is verlopen en als jullie zoon als kind heel aardig en lief was, dan is het fundament van zijn persoonlijkheid heel stevig.

Mijn advies (bij de groep voor wie de prognose gunstig is): Je mag best eens goed kwaad worden en duidelijke afspraken maken, bijvoorbeeld over hoe laat hij thuis moet zijn. Ook mag hij als straf de volgende twee weken niet meer uitgaan. Maar dan is het voorbij. Dan beginnen jullie als ouders met een nieuwe lei, vol goede hoop dat jullie zoon zijn lesje heeft geleerd en het niet meer zal herhalen. Jullie komen NOOIT  meer terug op dit voorval. „Vergeten en vergeven” is het beste advies dat ik hier kan geven. 

Moest jullie zoon toch nog een keer de fout ingaan, dan beginnen we opnieuw. Eerst een goede straf, maar dan hebben we als ouders er opnieuw alle vertrouwen in dat het goed komt.

Geloof mij gerust: ik heb gezinnen meegemaakt waar de ouders helaas alle vertrouwen in hun zoon verloren. Dan loopt het geheid verkeerd af. Maar als ouders zo „naïef” zijn om altijd opnieuw te herbeginnen, vol vertrouwen en met veel liefde en zorg voor hun zoon, dan komt het zeker goed. Zelfs bij de eerste groep van jongeren die steeds ernstiger delicten plegen: als zij ouders hebben die altijd weer opnieuw hun vertrouwen geven, dan is de prognose een stuk minder ongunstig. DOEN!


Kan je verder met deze adviezen? Als je het nodig is kan je mij mailen ( juliaan.vanacker@gmail.com)  

lezing over adviezen aan ouders op boekenbeurs, donderdag 5 november 2015 ( tekst lezing)

link naar boek ’Gek van kinderen’  (recensie van dit boek)

link naar e-boek ’Zorgenkinderen’ ( IN 2017, zestien jaar na publicatie, 301 EXEMPLAREN VAN DIT E-BOOK VERKOCHT!)

In mijn boek’’Gek van kinderen: Online adviezen voor ouders’ staan vijftig voorbeelden beschreven. Hierin komen de meest voorkomende gedragen- en opvoedingsproblemen aan de orde. Klik op  link voor meer informatie (o.a. de inhoudstafel van het boek met een overzicht van alle behandelde vragen).

ENKELE VOORBEELDEN


 KLIK OP AFBEELDINGEN VOOR MEER INFORMATIE ( mijn twee boeken verschenen in januari 2018):


STARTPAGINA

   © Juliaan Van Acker 2024