http://www.ministrando.org/sitemap.xml.gz

opvoedingsproblemen en gedragsproblemen

HELP, MIJN DOCHTER IS HONDSBRUTAAL

Ouders, vooral moeders, vragen mij vaak om advies over het onmogelijk en kwetsend gedrag van hun dochters. Deze moeders zijn radeloos. Hun dochter gaat tot het uiterste om hun moeder te vernederen. De scheldwoorden die de dochter gebruikt zijn heel erg. De moeder voelt zich vaak niet gesteund door haar man. Zij heeft er slapeloze nachten van. Soms scheldt zij terug en heeft achteraf spijt van de woorden die ze heeft gebruikt. Kortom, de moeder ziet geen uitweg meer.

Hoe ga ik hiermee om? Het belangrijkste is dat de moeder zich begrepen voelt. Dat zij haar verhaal kwijt kan. Dat is al een opluchting. De klachten van de moeder zijn serieus. Bij puberende dochters komt het helaas vaak voor dat zij zo hondsbrutaal en gemeen kunnen zijn. Dat komt in de beste gezinnen voor. De moeder moet dus weten dat het niet alleen bij haar voorkomt. Ik ken weinig gezinnen waar het helemaal niet voorkomt! Altijd zijn er perioden waar de spanningen tussen ouder en dochter hoog oplopen. Dat komt omdat de dochter vrij wil zijn, haar eigen leven wil leiden. Tussen 12 en 18 jaar moet het gebeuren: in amper zes jaar tijd moet zij volwassen worden! Hoeveel vrijheid mag je als ouder in de tussentijd geven? Dat is een proces met vallen en opstaan, vandaar die ruzies.

Gelukkig loopt het vrijwel altijd goed af. Ook als het een heel verschrikkelijke periode is geweest. Maar nu zit de moeder wel met dat probleem: het gaat er dus om dat ik deze moeder kan helpen een heel moeilijke periode te overbruggen.

Ik geef twee voorbeelden van adviezen die in deze situaties kunnen  helpen.

Eerste advies: ga niet in op schelden, hoe onrechtvaardig en hoe gemeen ze ook zijn. Je hoeft je echt niet te gaan verdedigen, want je bent gewoon altijd een heel goede moeder geweest. Er op ingaan en tegenargumenten geven is een vorm van aandacht geven. Dat moet je juist niet geven. Doe je het wel, dan weet jouw dochter dat als ze gemeen genoeg is, dat je dan altijd gaat reageren. Niet doen dus!!! Draai je rug naar jouw dochter als ze begint te schelden, ga naar een andere kamer of loop gewoon een blokje om. Als je dit volhoudt, dan zie je al na een week of hoogstens veertien dagen, dat het echt helpt. Jouw dochter heeft dan ’geleerd’ dat schelden niets uithaalt.

Als je echter toch nog een keer er op ingaat, dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Je moet het negeren absoluut veertien dagen volhouden, anders helpt dit advies niet.

Tweede advies: als er een felle ruzie is geweest en je dochter stormt de trap op naar haar kamer. Na tien minuten komt ze terug in de woonkamer en gedraagt zich alsof er niets is gebeurd. Nou, als je haar herinnert aan het schelden van daarnet, dan begint de ruzie van voren af aan. Niet doen dus! Mijn advies is ook te doen alsof er niets is gebeurd. Hou het gezellig, drink samen een kopje thee en praat over koetjes en kalfjes. Jouw dochter kwam namelijk terug naar beneden omdat ze wroeging had, maar ze kan het niet over haar lippen krijgen.

Kan je verder met deze adviezen? Als je het nodig is kan je mij mailen ( juliaan.vanacker@gmail.com)  

lezing over adviezen aan ouders op boekenbeurs, donderdag 5 november 2015 ( tekst lezing)

link naar boek ’Gek van kinderen’  (recensie van dit boek)

link naar e-boek ’Zorgenkinderen’ ( IN 2017, zestien jaar na publicatie, 301 EXEMPLAREN VAN DIT E-BOOK VERKOCHT!)

In mijn boek’’Gek van kinderen: Online adviezen voor ouders’ staan vijftig voorbeelden beschreven. Hierin komen de meest voorkomende gedragen- en opvoedingsproblemen aan de orde. Klik op  link voor meer informatie (o.a. de inhoudstafel van het boek met een overzicht van alle behandelde vragen).

ENKELE VOORBEELDEN

Een radeloze moeder van een zoon van 15

Dochtertje van vier dat niet luistert

                                                                Een jongen van zeven met ADHD

41wEFvRe83L. AA160

Een puber van vijftien die zijn moeder uitdaagt 

Ruzie tussen moeder en dochter van zestien

Zoon van zeventien die het gezin terroriseert

Kinderen en echtscheiding

Vader in de gevangenis


 KLIK OP AFBEELDINGEN VOOR MEER INFORMATIE ( mijn twee boeken verschenen in januari 2018):


STARTPAGINA

   © Juliaan Van Acker 2018